Abbaye des Rocs

L’Abbaye des Rocs, opgericht in 1979, is een Waalse brouwerij die gelegen is in de provincie Henegouwen nabij de Franse grens. Het was de eerste Belgische brouwer die een vergunning kreeg om craft bier te mogen brouwen. De bieren van de brouwerij zijn verkrijgbaar in diverse landen over de gehele wereld. De beoordelingen op de diverse ratingsites laten de internationale waardering zien.

Inhoud VE Verkrijgbaarheid
Fles 33cl Doos 24/st altijd beschikbaar
Fles 75cl Doos 12/st regelmatig beschikbaar
Fust 20L Dolium keg regelmatig beschikbaar
Fust 30L n.v.t niet verkrijgbaar

Assortiment

Abbaye des Rocs La Montagnarde (9%), is een bier met een sterke smaak en bezit een onmiskenbare smaak.  Dit single malt bier is vrij van suiker en speelt met verschillende tendensen die de bitterheid versterken. Achteraan in de mond valt er een beetje peper en een tinteling op de tong op te merken. Zijn activiteit ontplooit zich nog binnenin de mond, waardoor elke smaaktendens zich individueel kan ontwikkelen. Het bier is erg actief in het glas, waardoor voortdurend een royale kraag in het glas blijft. Zijn afdronk is lang en legt de nadruk op een altijd aanwezige bitterheid, maar minder ondersteund door zijn karamel. We blijven bij een eindresultaat dat doet denken aan een soort suikervrije peperkoek.

Abbaye des Rocs Grand Cru (9%) heeft een complex fruitaroma van kersen, rozijnen, perziken en diverse gedroogde vruchten vermengd met hoging en karamel. Rijke smaken die doen denken aan kersen gedrenkt in karamel, eindigend met tonen van chocolade, geroosterde amandelen en een vleugje melasse.

Abbaye des Rocs Triple Impériale (10%), is een bier met een mooie lichtbruine kleur, een goede retentie en een fijne koolzuur. Ze heeft een complex aroma van mout, suikerriet en gedroogde vruchten. Als je ervan geniet, proef je de smaak van donker fruit en een aangename frisse afdronk die op de mond blijft. Ondanks de 10° is de Triple Impériale een zeer drinkbaar bier dankzij haar mooie balans.

Abbaye des Rocs Nuit étoilée (9%), is een lichtamber bier. Het is een eerbewijs voor Vincent Van Gogh. Dit single malt bier is vrij van suiker en speelt met verschillende tendensen die de bitterheid versterken. Achteraan in de mond valt er een beetje peper en een tinteling op de tong op te merken.

Abbaye des Rocs Brune (9 %) is een single malt bier, zonder toevoeging van suiker. Alle soorten smaken zijn rechtstreeks gekoppeld aan het fenomeen van dubbele gisting, de precieze moutdoseringen (7 types). Zijn kleur is pauselijk, donkerrobijnrood en majestueus. Zijn smaak is rijk en erg verfijnd. Hij smaakt als rode wijn, waarmee hij ook de kleur maar zonder de tannines gemeen heeft. Hij ontwikkelt een erg krachtig aroma met een zoete geur. Hij bevestigt de oorspronkelijke indruk bij de eerste slok en is bovendien verpakt in een corsage van diepe bitterheid, maar goed gebalanceerd met een zekere fruitigheid. Hij verbetert zich aan het gehemelte en ontwikkelt een indrukwekkende smaakdichtheid. We kunnen enkele geuren van brandend hout bespeuren, maar nooit een cichorei-tendens, hoewel de samenstelling mout van dat type heeft. De nasmaak houdt erg lang aan dankzij zijn compacte en smeuïge ontwikkeling binnenin de mond.

Abbaye des Rocs Blond (6%) is een lichtamber en vrij troebel blond. Fruitige en gekruide aroma’s. Licht zurige citrussmaak gecombineerd met de smaken van fijne kruiden en honing. Blond, gefruit en ook gekruid bier. Een vernuftige mix van fruitaroma’s geeft hem een frisheid en een licht zurige citrussmaak, gecombineerd met de smaken van fijne kruiden en honing. Zijn kleur blijkt eerder ambergeel te zijn en vrij troebel, en zijn schuim is wit en royaal.

Abbaye des Rocs Blanche des Honnelles (6%), presenteert zich met een amberkleur, wat immers de traditionele tooi van de Blanches uit die tijd was, en toont een alcoholvolume dat hoger ligt dan die van de Blanches die wij kennen. Zeer lokaal voor zijn creatie (1991) stak deze Blanche sindsdien de oevers over van de grote en de kleine rivier waarvan hij trots de naam draagt. De Blanche des Honnelles kleurt enigszins buiten de lijntjes. De smaak is verrassend en is helemaal niet te vergelijken met drankjes van hetzelfde type die nu op de markt zijn. De geur in de neus is relatief discreet. Nochtans verdrinkt de eerste smaak in een ernstige droge bitterheid op een gepeperde achtergrond. Er is geen enkele aciditeit aanwezig in deze Blanche die bestaat uit drie granen (gerst, tarwe, haver). Het bier heeft een prikkelende smaak.